Витлеемски Храм „Рождество Христово”

Витлеемски Храм „Рождество Христово”

Витлеемският Храм (базилика) „Рождество Христово” е една от най-големите светини за всички християни, защото е построен на мястото, където е роден Иисус. Пресветата Дева Мария и благочестивият Йосиф дошли във Витлеем, но не намерили подслон. Тогава те се разположили в пещера, в покрайнините на града. И там се родил Спасителят.
Първият храм над свещената пещера бил издигнат по времето на император Константин Велики. Удивително е, че оттогава тук почти не са преставали да се извършват богослужения. Храмът „Рождество Христово” се счита за най-старият от непрестанно действащите храмове. 1

През XII-XIII векове около сградата на храма построили манастири и отбранителна стена, благодарение на което храмът се запазил във времето на по-нататъшни завоевания. По-късно, неведнъж го разширявали и ремонтирали.
Първоначално базиликата имала три входа, но после ги зазидали, защото мюсюлманите осквернявали светинята, като влизали в храма възседнали коне. Останала една ниска „врата на смирението”, която позволява в храма да влезе само този, който се наведе.

Светата пещера на Рождество Христово се намира в подземния храм на базиликата под амвона . В мраморния под на мястото на Раждането е изобразена сребърна звезда с четиринадесет лъча.
Тя символизира Витлеемската звезда, показала на влъхвите пътя към пещерата. Върху звездата има надпис на латински език, който в превод означава: „Тук се е родил Иисус Христос от Дева Мария”.
В южната част на пещерата е разположен малък параклис, на мястото където се намирали яслите , в които бил положен току-що роденият Иисус Христос. Сега тук постоянно горят пет кандила пред икона, изобразяваща как витлеемските овчари се покланят на Младенеца.

Пътят към Полето на овчарите, където пред тях се явил ангел с вестта за раждането на Спасителя, започва непосредтвено зад храма „Рождество Христово”. На това свято място царица Елена също построила храм, но до наши дни от него се запазила само малка подземна църквичка.
Хиляди поклонници непрестанно прииждат, за да посетят храма „Рождество Христово”, да се докоснат до светинята и да видят една от най-старите църкви.

 

Подготви: Дияна Янчева

Добави коментар

Вашият и-мейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *