За жабешките Давид и Голиат

За жабешките Давид и Голиат

Очарователни по своему, безопашатите земноводни – жабите са населили всички континенти на планетата. Няма ги само в Антарктида, Арктика, Сахара и някои отдалечени от континентите острови в океана. На планетата има около 500 вида жаби и всички те се различават по начина си на живот и размерите си. А сега ще се запознаем по-отблизо с най-голямата и най-малката жаба в света.25.2
Най- малкото гръбначно животно на нашата планета живее в Папуа-Нова Гвинея, криейки се от любопитните очи във влажната покривка от листа на тропическите гори. Нарекли са го Амауенсис, тъй като е намерено в близост до селото Амау, в една от централните провинции на тази Южноазиатска страна. Околната среда е повлияла на външния му вид. За да може да се крие така добре, то е кафяво на цвят, с бежови странични ивици и петна. Възрастните жаби от този вид не стават по-дълги от 7-8 милиметра.
Гигантските африкански жаби „Голиат“ са способни да преместват камъни с тегло до 2 кг, което според учените обяснява им големите им размери. Обитаващите райони в Камерун и Екваториална Гвинея жаби достигат на тегло до 3 кг и дължина от 30 см. Местните племена ги наричат ния-моа, което означава малки момчета, защото по размер жабата достига размера на бебе. Екип от Берлинския природонаучен музей е открил, че тези жаби не преместват безцелно камъните, а ги използват, за да изграждат водоеми за яйцата и поповите лъжички. tumblr_inline_nv3c7p5eWE1tbvxo1_640Така ,,голиатите“ променят съществуващите естествени водоеми или създават нови гнезда в малки водоеми край бреговете на реките в Камерун, казват германските изследователи. Освен, че са силни, оказвасе, че са и грижовни родители, защото отглеждат малките си в специални места, далеч от поройни реки и хищници.

Подготви: Йоанна Калешева

Добави коментар

Вашият и-мейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *