Истински истории️ за доброто

Истински истории️ за доброто

350468619_1630011777464674_2881549389466309291_nЕдно бедно момче продавало дрехи от врата на врата, за да плати за своето образование. Един ден то имало само 10 цента в джоба си. Било гладно и решило да помоли за малко храна в следващата къща до която стигне.
Щом зърнало красивата девойка, която му отворила вратата обаче, то се смутило и вместо за храна, помолило само за чаша вода.
Девойката видяла, че момчето било много гладно и вместо вода му донесла голяма чаша мляко.
– Колко ви дължа? – попитало момчето след като жадно изпило млякото.
– Нищо не ми дължите, – отвърнала тя. – Моята майка ни учеше да не приемаме нищо в замяна на проявената доброта.
– Тогава ви благодаря от цялото си сърце!
Когато момчето напуснало къщата, то не само се чувствало физически по-добре, но и възвърнало вярата си в Бога.
Години по-късно, същата девойка, вече жена, се разболяла много тежко. Местните лекари били объркани и я изпратили в голям град, където смятали, че специалистите ще могат да диагностицират това рядко заболяване.
За консултант бил повикан доктор Хауърд Кели. Когато лекарят чул името на града, в който тя живеела, един спомен изплувал пред очите му. Той станал и отишъл в нейната стая. Влизайки там мигновено я разпознал. Върнал се в стаята за консултации решен да направи всичко по силите си, за да й спаси живота. От този ден нататък, той обръщал специално внимание на този случай. След дълга битка, войната най-накрая била спечелена.
Д-р Кели бил дал инструкции болничната сметка да му бъде изпратена за одобрение. Когато получил фактурата, той я прегледал, написал нещо в полето и я изпратил в нейната стая.
Отваряйки плика, тя си мислела, че вътре ще намери фактура, която ще изплаща до края на дните си. Когато най-накрая отворила плика, прочела следните думи:
„Платено изцяло с чаша мляко: Д-р Хауърд Кели.“
Радостни сълзи изпълнили очите и сърцето й. Тя прошепнала: “Благодаря ти Господи, че любовта ти е докоснала ръцете и сърцата на хората”.
Тази история днес звучи като поучителна легенда и ни напомня библейската мъдрост: „Каквото посее човек, това и ще пожъне” (Гал. 6:7)
Ала това не е притча и не е художествен разказ.
Доктор Кели (Howard Kelly, 1858 – 1943) – не е измислена личност, а известен терапевт, един от основателите на първия Медицински изследователски университет „Джон Хопкинс“ в САЩ. Историята за чашата с мляко е също така достоверна и записана от неговия биограф.

Добави коментар

Вашият и-мейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *