Каин и Авел

Каин и Авел

Когато бях на осем години, имах мечта като порасна, да стана известна цигуларка. Тогава с по-малката ми сестра вземахме уроци по цигулка. Веднъж, в градчето ни обявиха конкурс за най-добър млад цигулар. Родителите ми ни записаха за участие в конкурса. Бях убедена, че ще спечеля. На концерта се представих много добре. Когато обявиха победителя, не можах да повярвам! Това беше моята сестра. Всички от семейството ми бяха много доволни и щастливи, но аз не се радвах на успеха ѝ. Чувствах се огорчена и тъжна. Това лошо настроение не ме напусна няколко дни. Все повече завиждах на победата и на радостта ѝ. Изпитвах силно желание и тя да се почувства нещастна. Затова реших да счупя цигулката ѝ, за да не може повече да свири. Един ден влязох в стаята ѝ, взех цигулката, сложих я на пода, натиснах я с крак и опънах грифа. Чу се изпукване и грифът се отдели от корпуса. Постигнах целта си. Сестра ми силно се разстрои и много плака. Родителите ми ме наказаха да не излизам няколко дни от стаята си. Докато седях сама, случайно в ръцете ми попадна една книга. Наричаше се Библия. Разтворих я и започнах да чета.Каин и Авел2
В нея се разказваше за първите хора – Адам и Ева, които Бог изгонил от Райската градина, заради извършен от тях грях. Животът им извън Рая бил труден. Трябвало много да работят и да се справят с различни беди. На Адам и Ева им се родили двама сина. По-големият се казвал Каин, а по-малкият Авел. Когато двамата братя пораснали и станали силни мъже, започнали да работят. Каин отглеждал различни зеленчуци и плодни дървета. В неговото сърце често се пробуждали зли помисли и чувства. Авел пасял голямо стадо овце. Той имал кротък и добър нрав и много обичал Бог. Реколтата им била изобилна и за да благодарят на Бог, братята решили да Му принесат жертва. Построили от камъни жертвеник и върху него поставили даровете си. Пръв Каин поставил своя дар – произведените от него плодове и зеленчуци. След него Авел принесъл в жертва най-хубавите първородни агнета от стадото си. Бог повече харесал дара на Авел – заради доброто му сърце. А на жертвата на Каин не погледнал благосклонно. Каин много се огорчил. Лицето му се помрачило. Бог разбрал неговите чувства, и за да го предпази от тях, го заговорил. Обяснил му, че на Него му харесват добите намерения и дела и, че само те могат да предпазят човека от грях. Каин не се вслушал в думите на Бог. Завистта напълно заглушила братската обич в сърцето му и прераснала в омраза. Успехите на Авел в работата го дразнели и ядосвали. Един ден, когато двамата братя били на полето, Каин изпитал страшен гняв към Авел. Повече не могъл да понася присъствието му до себе си. Нападнал го и го убил. Бог, който всичко знае и вижда, разбрал за стореното от Каин. Поискал да го предразположи към покаяние като го попитал къде е брат му. Той отговорил, че не е пазач на Авел и, че не е длъжен да знае къде е. Не признал какво е извършил и не съжалил за постъпката си. Бог много му се разсърдил и го наказал. Каин трябвало да напусне родителите си и да бъде изгнаник и скитник по земята.
Не можах да продължа да чета по-нататък. Неочаквани въпроси нахлуха в мислите ми. Не изпитвах ли и аз същите чувства, каквито е изпитвал и Каин? Бог дали е видял, че счупих цигулката на сестра ми, и дали ще ми се разсърди? Съжалих за постъпката си. Но как да поправя грешката си? Спомних си, че Бог се опитал да предпази Каин от грях , като го посъветвал да забрави злите си помисли и да върши добри дела. Затова реших да поправя стореното, като извърша добро. Отидох при сестра ми, поисках ѝ прошка и ѝ подарих моята цигулка. Изведнъж всички неприятни чувства, които ме правеха тъжна, изчезнаха. Почувствах се безгрижна и радостна. Родителите ми бяха много доволни. Купиха ми нова цигулка. От този ден, винаги когато изпитвам чувство на завист към някого, отправям молитва към Бог, за да ми даде сили да я отхвърля от мислите си.

Подготви Филка Лефтерова

Добави коментар

Вашият и-мейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *