Пост и изповед

Пост и изповед

Какво представлява постът?

 Постът е не само да не се храниш с месо, мляко, сирене , яйца, шоколади и лакомства, но и стремеж да не вършиш нищо лошо.
Да не се караш, отговяряш, обиждаш, а да вършиш добро, което да създава радост във всички.
Постът е движение към Бога. Да бъдеш по-близо до Него. По време на поста се отказваш от нещо любимо.izpowed_decata_pitat_16
Може например да не гледаш интересно филмче по телевизията, а през това време да помогнеш на родителите си.
Преди големите празници има постни дни.Чрез тях християните се подготвят , за да посрещнат по – пречистени големия празник.
Децата постят след седем годишна възраст. Те не постят така , както големите хора. Родителите, заедно с децата, е необходимо да попитат своя духовен отец как да постят.

Защо е нужно да се изповядваме?

 Виждали сте как по мебелите полепва прах. Ако те дълго време не се чистят, стават мръсни. Така е и с нас човеците – за да сме чисти, трябва да спазваме хигиена.
Освен за тялото, нужно е да се грижим и за душата. Всеки ден извършваме по нещо лошо –било с думи, с мисли или с постъпки. Това са грехове спрямо Бога и човеците.
Така духовно се замърсяваме. Става ни тежко. Как да се очистим? Има начин. Необходимо е да отидем в храма при свещеника и се изповядаме.
Казваме греховете, които сме сторили, съжаляваме и искаме да се поправим. Изповедта е едно от седемте тайнства на Църквата. Установено е от нашия Господ Иисус Христос.
Той е дал власт и сила на свещениците да прощават греховете. Тайнство е, защото невидимо Бог присъства и слуша изповедта ни.
Ако Той види нашето искрено разкаяние за греховете ни, дава   ни прошка, духовна чистота и сила да се поправим. Децата се изповядват след седем годишна възраст.
Най – добре е родителит,е заедно с детето си, да се срещнат със свещеник, за да им обясни по-подробно как да се подготвят за изповед.

 

                                   На въпросите отговори: протойерей Дончо Александров

Добави коментар

Вашият и-мейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *