Света Мелангела Уелска и зайците

Света Мелангела Уелска и зайците

 

MelangellЧества се на 17 май

В Уелс има област, в която от стари времена наричат зайците „малките агънца на Мелангела”.

Историята ни връща 15 века назад. Мелангела била дъщеря на краля на кралство Стратклайд в Ирландия. Той избрал за съпруг на дъщеря си знатен мъж, но Мелангела, желаейки да стане Христова невеста, избягала от бащиния си дом и се заселила в княжество Повис в Уелс.

През 604 година едно събитие станало повод да бъде основана енорията в Пенант Мелангел. Принц Брохвел Исгитрог живеел в Пенгерн Повис. Принцът бил известен с това, че раздавал щедра милостиня на бедните и на онези, които служели на Бога. Веднъж той бил на лов недалеч от Пенант и кучетата му подгонили един заек. Преследвайки заека, принцът видял в гората чудно хубава девица, която горещо се молела на Бога, а заекът, скрит под края на дрехата и стоял обърнат към ловците и ги гледал смело и безстрашно. Принцът извикал: „Дръжте го, кучета, дръжте го!. Но колкото по-силно викал, толкова повече кучетата остъпвали от светата дева и заека. Той разбрал от света Мелангела, че тя се подвизава в гората в пост и непрестанна молитва към Бога вече 15 години и решил да и подари земя за построяването на храм и манастир. Така и сторил, като дарението, което направил било за вечни времена. Никой от неговите наследници не нарушил волята му и храмът и манастирът на света Мелангела продължават да съществуват там и до днес. Светицата живяла още 37 години, а около нея се събрали и други девици, за да водят Богоугоден живот, а дивите зайци продължавали да идват и да живеят край светата дева до края на живота и.

През 14 век в църквата на Света Мелангела в Пенант Мелангел, на олтарната преграда била изобразена срещата на светицата с принца. Ако отидете там, ще видите изображението със собствените си очи и ще можете да се поклоните на нейните мощи, които са положени в храма. На входа на храма ще ви посрещне древен надпис: „Преклонете се за молитва с чисто сърце. Погрижете се да възблагодарите на Бога; само Бог е благ и е благо дело да Му възнасяте хвала на това място.”

През 1994 година в градината на храма е построен център за помощ на раково болни. Край мощите на преподобната стават много чудеса. Мощехранителницата на света Мелангела е в романски стил и е най-старата в северна Европа. През средновековието християните лягали под балдахин редом с нея и така се молели.

В продължение на столетия никой в енорията Пенант Мелангел в графство Монтгомъришир никога не убивал зайци. Ако се случело кучета да се спуснат да гонят някой заек, хората трябвало силно да извикат: „Бог и света Мелангела да бъдат с теб!”, за да може заекът да се спаси. Почитането на светицата в този окръг е толкова силно, че и до ден днешен никой не ловува зайци на територията на енорията Пенант.

Подготви: Йоанна Калешева

Добави коментар

Вашият и-мейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *