Свети апостол Андрей Първозвани

Свети апостол Андрей Първозвани

Свети апостол Андрей Първозвани

(30 ноември)

Свети апостол Андрей бил от рибарския град Витсаида. С баща си Иона и брат си Петър ловели риба в Генисаретското езеро. С това се препитавали. Като чул, че свет14и Иоан Предтеча проповядва покаяние по бреговете на река Йордан, той отишъл при него и станал негов ученик.

13Като минал оттам Иисус Христос, Андрей тръгнал с Него и цял ден слушал проповедите му. След това намерил брат си Петър и му разказал за Спасителя. Продължили да се занимават с риболов. Един ден Христос ги видял на брега на езерото и ги призовал. Двамата станали Негови ученици. Свети Андрей се нарича Първозвани, защото пръв бил призован от Спасителя и пръв станал Негов ученик.

След Възнесението Господне той по жребий отишъл да проповядва по бреговете на Черно море. Стигнал до днешните руски земи, където след време възникнал град Киев и се утвърдила християнската вяра. Проповядвал в Тракия, Македония и Гърция. Накрая посетил град Патра, който се намира в Гърция на Коринтския залив. Там Максимина – жената на областния управител Агеат, повярвала. Апостолът я излекувал с молитва от тежка болест.15
Агеат бил езичник и се разгневил на апостола. Повикал го и му казал:

– Ти ли си този Андрей, който разрушава храмовете на боговете и учи хората да не изпълняват заповедите на царете?

– Вашите идоли, които наричате богове, са демони – отговорил Андрей.

– Боговете са славни, а вашият Христос беше разпънат на позорен кръст.

– О, да беше разбрал тайнството на Кръста – отговорил апостолът.

– То е смъртно наказание за злодейци – възразил Агеат.

– Христос не е злодей, а Бог велик. Неговият Кръст е славен.

В озлоблението си Агеат решил да си отмъсти, като го осъдил на разпъване на кръст. Привързали ръцете и нозете на апостола и го разпънали. А той не искал да бъде прикован с гвоздеи, за да не умре бързо и да претърпи повече мъки за Христос.17

Събрал се много народ, около 20 000 души. Всички викали, че Андрей е свят човек и е невинен. Агеат се изплашил от народен бунт и наредил да свалят апостола от кръста. Но той не искал. За него било чест и радост да умре мъченически за Христа. Бог чул молитвата и желанието му. Никой не могъл да го отвърже.Свети Андрей се молел разпънат. Чудна светлина от небето го огряла. Той издъхнал мирно. А Максимина наредила да снемат тялото му, помазали го с 18ароматно масло и го погребали в гроба, който тя приготвила за себе си. Агеат изпаднал в ярост. Той искал да наклевети жена си пред царя, за да я накажат, защото е християнка. Но внезапно паднал и умрял.

Дивни са делата на апостолите! От рибари те станали ловци на човешки души. Техните мрежи не овехтяват и не изгниват, защото са Христовият кръст. Тяхната бамбукова тръст е проповедта, а храната, служеща за примамка – са чудесата, които правели с Божията благодат. Камъкът, на който стъпвали или лодката, в която заставали при ловитба, не се разбивали от морски вълни, защото са небесата.Велика е силата на нашия Бог! Светът видял великото духовно съкровище, неподлежащо на законите на природата. Няма по-голямо щастие от това човек да бъде християнин. Няма по-голяма чест от тази детето да се нарича християнче!

 

Монахиня Валентина

Илюстрации: www.foma.ru

Добави коментар

Вашият и-мейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *