С вкус на мед

С вкус на мед

 

21.1 (3)Един прозорлив старец, седейки в манастира на общата трапеза, където всички получавали една и съща постна супа за обяд, видял че монасите поднасят към устите си различни неща. Един – лъжица мед, друг – хапка хляб, а трети – снопче трева… Удивен от видяното старецът усърдно се помолил на Господа да му открие какво означава всичко това. И ето какво му било открито. Онези, които приемали всяко житейско събитие, както и тази бистра постна супа с благодарност, Господ им давал да почувстват с всяка хапка сладостта на меда. Който забравял да благодари на Бога, но се стремял към това да бъде благодарен, усещал вкуса на хляба. А за недоволните от всичко, всичко, дори и най-сладкото, най-вкусното блюдо имало вкус на трева.

Затова Господ открил на подвижника: за да бъде животът ви светъл и радостен, за да чувствате „сладостта” на живота, за всичко трябва да благодарите на Господа, както казва апостола: И тъй, ядете ли, пиете ли, или нещо друго вършите, всичко за слава Божия вършете. (1 Коринт. 10, 31).

Протоиерей Константин Пархоменко

Преведе от руски език: Йоанна Калешева

Интересно!Image_6551782_811_0

Една пчела произвежда половин лъжичка мед през целия си живот.

Ако сложите икона в кошер, пчелите ще покрият повърхността и с пчелен восък, но ще оставят светия лик непокрит. Гръцки пчелар многократно прави такъв експеримент и всеки път резултатът е един и същ.

Добави коментар

Вашият и-мейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *