Влизане на Иисус Христос в Йерусалим

Влизане на Иисус Христос в Йерусалим

„Осанна! Благословен Идещият в име Господне, Царят Израилев“ (Йоан 12:13).

Наближавал празникът Пасха. На този ден израилтяните отправяли благодарствени молитви към Бог в Йерусалимския храм. Преди много години, когато те били роби в Египет, с Божия помощ  избягали от чуждата страна. За честването на Пасха  към град  Йерусалим  се стекли хора от  всички области на Израил. Господ Иисус Христос и учениците Му също тръгнали към града. По пътя си те срещнали един човек, който им казал, че приятелят им Лазар от Витания е тежко болен. Сестрите му Марта и Мария  молели Господ  да дойде при тях, за да го излекува. След няколко дни Иисус пристигнал  в дома им и видял  близките на Лазар неутешимо да плачат, защото той бил починал. Тогава  Иисус извършил велико чудо. Съживил починалия.вход Господен

Вестта за Лазаровото възкресение бързо се разнесла. Мнозина повярвали, че Иисус е дългоочакваният Цар – Спасителят на Израил. Още в древност било предсказано от пророк Захария, че Бог ще изпрати на хората Цар, който ще им донесе мир, радост и спасение от всички  нещастия. Той ще бъде кротък и справедлив и ще влезе в град Йеруслаим, яздейки осле.

Когато Иисус и учениците му наближили селцето Витфагия, което се намирало до Елеонската планина, Той изпратил двама от тях да отидат в  селото. Казал им, че с влизането ще намерят едно вързано осле, което никой човек никога не е възсядал, и заръчал  да го отвържат и да  Му го докарат. Ако някой ги попита защо правят това, да кажат, че е потребно на Господ. Учениците отишли в селото и веднага намерили ослето. Стопаните му, като разбрали, че са пратени от Господ, не им попречили да го отвържат. Те го докарали при Иисус. Нахвърляли  дрехите си на гърба му, а Иисус се качил върху него и яздейки го, тръгнал към Йерусалим.  Всичко това Христос направил, за да се сбъдне казаното от пророк Захария и всички хора да повярват, че Той е техният Спасител.

На следващия ден тълпи народ  дошли на празника и като видели, че Иисус идва в Йерусалим, яздейки осле, много се зарадвали. Взели палмови клончета и излезли да Го посрещнат като Израилски Цар.Те постилали връхните си дрехи, хвърляли палмови клонки и цветя пред Него и викали: Осанна! Благословен Идещият в име Господне, Царят Израилев. (Йоан 12: 12-13 ). „Осанна” на техния език означавало “спаси” или “дари спасение”. Иисус бил достоен за похвала и благодарност, защото бил провъзгласен за Цар, не по човешка, а по Божия воля. Заради това величествено шествие книжниците и фарисеите изпитали завист и омраза към Христос. Казали му да забрани на народа да ликува, но Той им отговорил, че ако те млъкнат, камъните ще завикат. И хората продължили да пеят и да следват Иисус по пътя Му до храма.

На това тържествено влизане на Господ Иисус Христос в град  Иерусалим е посветен празникът Цветница, известен още и като Връбница. В Църквата се освещават върбови клонки, които се раздават на християните за благословение. Те символизират палмовите, с които Иисус е бил посрещнат в  Йерусалим. Вкъщи върбовата клонка се поставя над иконата. Празникът се  чества винаги в неделята преди Великден.

Подготви: Филка Лефтерова

Добави коментар

Вашият и-мейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *