За какво се молим ?

За какво се молим ?

Мишо се справяше добре в училище, но ето ти беда- той искаше да е най-добрият ученик в училище. А сякаш нарочно, от някъде се взе нов ученик – отличник. Когато той отговаряше, Мишо не можеше да си намери място – така му се искаше другият да сбърка.
Веднъж го накараха да докаже теорема по математика и той отговори за „отлично”, и се успокои, тъй като знаеше, че има много шестици, и на следващия ден няма да го изпитат. Затова даже не започна да се подготвя за следващия час по математика.MOLIM
Този път извикаха новия. Той започна уверено да отговаря. Мишо го гледаше и си шепнеше:
– Хайде де, сбъркай, сбъркай.
Мишо започна да се моли:
– Господи, направи така, че този перчо да сбърка. Господи, Ти си Всесилен. Нека да му лепнат тройка, а по-добре дори двойка. В този момент новакът наистина се запъна, притесни се и накрая млъкна.
А учителят се обърна към Мишо:
– Хайде, Мишо, помагай!
Нашият герой загуби дар-слово.
– Какво става, отличнико? Хайде, излез на дъската!
Мишо се изчерви и не помръдна от мястото си.
– Какво стана? Не си ли готов?
Момчето отпусна глава.
– Давай бележника!
И след миг Мишо видя в бележника си огромна двойка..
Той вървеше към къщи и говореше с упрек:
– Защо се получи така, Господи? Аз те молих да напишат двойка на новия, а я написаха на мен. Какво да правя сега? Няма да има шестица за срока, мама ще се тревожи, татко ще се кара. Нали сам казваше: „Искайте, и ще ви се даде”…

 

za_kakwo_da_se_molim_6_2

За какво може да се моли Спасителя не разбираше и един селянин от миналия век. Тогава в една от губерниите се случи слаба реколта, и цените на хлябасилно скочиха. Алчните хора, без да жалят гладуващите, използваха това, за да се обогатяват. Така и този селянин, който имаше големи запаси от зърно, дочака цените силно да се повишат, и го откара към града да го продава. Получавайки огромна печалба, той с радост влезе в събора и поръча благодарствен молебен към свети Николай за успешната търговия. Освен това, започна да моли Господа гладът да продължи и цените да продължат да растат.Завръщайки се вкъщи, селянинът разбра, че в момента, когато е произнасял молитвата си за нещастието на народа, в стопанството му бил избухнал пожар. Прехвърляйки севърху хамбара със зърното, огънят бил превърнал злата му мечта в пепел.

Преведе от руски език: Йоанна Калешева
Илюстрира: Данаил Стаматов

Добави коментар

Вашият и-мейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *