Защо свещениците служат с одежди в различни цветове?

Защо свещениците служат с одежди в различни цветове?

Мили деца, с течение на времето в Църквата свещенослужителите започват да използват богослужебни одежди в различни цветове, когато отслужват светата литургия. Във всеки цвят обаче има вплетена символика. При едни празници се използва определен цвят, а при други – друг. Обикновено има наложени шест богослужебни цвята: златно (жълто), червено, бяло, синьо, зелено и черно /виолетово.
Жълтите или златистите одежди се използват обикновено в неделните литургии и в дните, когато се почитат пророци, апостоли и други светии.
Червеният цвят е за Великденската литургия през нощта, преобладава и в периода от 40 дни след Пасха до Възнесение Господне, но и когато се честват светии мъченици за вярата като св. Георги, св. Димитър, св. Мина, св. Марина и др. На празниците, свързани с честния Кръст, се използват по – тъмно червени одежди.Абдюков-Эдуард-9-лет
В бели одежди се обличат свещениците,  когато служат на големите празници – Рождество Христово, Богоявление, Възнесение, Преображение, но също и на неделните литургии през годината.
Синият цвят се свързва с празниците, посветени на Пресвета Богородица. Със сини одежди се служи на Благовещение, Успение Богородично, Рождество Бодородично и всички празници, свързани с честване на Божията Майка.
Зеленият цвят е за дните, когато се отбелязват празниците на преподобните светии и свидетелства за техния монашески живот и подвиг. Такива са например: св. Йоан Рилски, св. Антоний Велики, св. Серафим Саровски, св. Петка и др.
Черният цвят се свързва с покаянието и скръбта. Тези одежди се използват в дните на Великия пост. В този период, на много места духовниците се обличат и с виолетови одежди.
Разбира се, не винаги може да се спазят тези цветове в съответните празници поради различни причини. Това в никакъв случай не прави честваното събитие или светията по-малко значими.

 

Ставрофорен иконом Дончо Александров

Добави коментар

Вашият и-мейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *