Защо се раздават върбови клонки на Цветница?

Защо се раздават върбови клонки на Цветница?

Мили деца,

Надявам се, че по-голямата част от вас са чували за празника Цветница. Ние си припомняме онова чудно събитие, когато нашият Господ Иисус Христос влязъл в град Йерусалим, възседнал малко магаренце. Колко щастливи били хората тогава. Викали радостно, късали клонки от палмите и ги постилали по пътя му. Приветствали Го като Бог и Спасител. Върбови клонки 1Така и ние отиваме на този ден в храма. Там свещеникът ни дава клонка от върба.

Тя е предварително осветена със специална молитва в чест на празника. По нашите земи палмите не са разпространени и е възприета върбовата клонка като символ. Държейки я в ръка, участваме в тържествената Литургия и отново преживяваме чудното събитие.

Осветената върбова клонка се раздава и за благословение, но то не зависи от количеството и качеството на върбичката. Тя е преди всичко символ на радост от участието ни в това дивно тържество. Напълно достатъчно е да си вземем една върбова клонка, но тя е вече свидетелство, че посрещаме Иисус Христос като Господ и Спасител, и вярваме в Него от цялото си сърце.

Осветената върбичка, която сме получили от ръката на свещеника, не оставяме в храма пред някоя икона, а я отнасяме в дома си. Вкъщи поставяме върбовата клонка над иконата. Това е знак не само за благословение на дома ни, а напомня, че сме посрещнали Спасителя и Той е Цар на сърцето ни и най-доброто поклонение пред Него е, когато живеем  с вяра и любов.

 

Подготви: Протойерей Дончо Александров

Добави коментар

Вашият и-мейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *