За иконата на Възкресение Христово

За иконата на Възкресение Христово

2.1

Иконата не е просто картина. Тя е цяла история. Нито една фигура в нея, нито един детайл не са изписани без причина. Иконописецът не само показва във форми и цвят образите и евангелските събития, но предава смисъла на изображенията чрез символи.

Най-важният момент от евангелската история – Възкресението на Христос не се изобразява на иконите, защото е велика тайна, неузнаваема и непостижима за нас. Иконите, които носят названието „Христово Възкресение“, показват събитието, станало веднага след смъртта на Спасителя на Велика събота. Изобразеният на иконата момент се нарича „Слизане в ада” и показва как Иисус Христос, държейки в лявата Си ръка кръста, който е символ на победата над смъртта, с нозете си потъпква разбитите врати на ада, освобождава Адам и Ева и оправдава старозаветния човек. Ето защо отляво и отдясно на тази сцена са показани в две групи старозаветните светци и пророци. Отляво са цар Давид и цар Соломон  в царски одежди и корони, а зад тях стои св. Йоан Предтеча, отляво се виждат Авел и Моисей.

Духовното раждане на Адам в иконата „Слизане в ада“е представено като символ на бъдещото Възкресение на тялото, чийто първи плод е Възкресението Христово.

Подготви: Йоанна Калешева

Добави коментар

Вашият и-мейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *