Кръстният знак

Кръстният знак

На кръста отдаваме голяма почтит. Той е знак за принадлежността ни към християнската вяра. Първото нещо, което християнина трябва да научи е да изобразява върху себе си krysten_znak1кръстния знак. Той съпровожда всяка християнска молитва. Когато се молим изобразявме кръст върху тялото си. Това означава, че молитвата ни е отправена към Христос.
Кръстният знак се изобразява с дясната ръка. Трите пръста — палецът, показалецът и средният, се съединяват в едно, а останалите два – безименият и малкият се свиват в дланта.
Съединените три пръста означават вярата в светата Троица – Бог Отец, Бог Син и Бог Дух Свети . Двата свити в дланта пръста означават вярата ни в Иисус Христос, който има две природи – божествена и човешка. Христос е Бог, но е и Човек.
С трите съединени пръста първо докосваме челото, като казваме „ в името на Отца”. След това придвижваме ръка към гърдите си и казваме „ и Сина”. После посочваме раменете krysten_znak2– първо дясното, а после и лявото с думите „ и Светия Дух”. Когато отпуснем ръката, леко се покланяме и казваме „амин”, което означава „ да наистина” и да „ бъде”. Това е обичаен завършек на молитвата и представялва потвърждение на произнесените думи в нея. Когато прекланяме глава и се покланяме изразяваме своето послушание и покорност пред Бога.
Кръстният знак слагаме на челото – измолвайки просветление на ума и мислите ни; на гърдите – за да освети сърцето и облагороди чувствата ни; на раменете – за да укрепи телесните ни сили и да призовем благословение върху делата на ръцете ни. Той е сигурна защита срещу злите помисли и дела.
Кръстният знак съпровожда православния християнин през целия му живот – по време на всичките молитви, при влизане и излизанае от храма, преди и след приемането на храпред Бога.на, преди и след завършване на всякаква работа.

 

Подготви Протойерей Дончо Александров

Добави коментар

Вашият и-мейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *