Молитвата „Отче наш”

Молитвата „Отче наш”

Мили деца, искам да ви запозная с най – известната молитва – „Отче наш”. Веднъж учениците на нашия Господ Иисус Христос пожелали да ги начучи как да се молят. В отговор Той им казва тази молитава.Оттогава тя е известна като Господнята, защото е дадена лично от Него. Ето защо, молитвата „Отче наш” е светиня за всички християни. Явява се образец за правилно молене. Чрез нея прославяме, благодарим на Бога и искаме онова, което ни е потребно. Хубаво е всеки ден, заставайки пред светите икони, с вяра да я изричаме. В следващите редове ще се запознаем какво представляват думите, съдържащи се в Господнята молитва и посланията, които са отправени към всеки един от нас.

otche

 

Отче наш, Който си на небесата

С първото слово на Господнята молитва ние утвърждаваме нашата вяра в невидимия духовен свят, който ни заобикаля. Изразяваме вярата си в Бога – благия, всемогъщ , любящ и невидим за нас Баща. Той е наш създател(Отец), а ние негови деца. Небето е безгранично, прекрасно, тайнствено, символ на духовния свят.

Да се свети Твоето име

Бог – това е Светлина, Красота, Истина. Ние искаме целият свят да познае Бога. Като християни сме призвани да живеем така, че нашият живот да прославя името Божие.

Божието име е свято. Нужно е с голяма любов и благоговейно да го произнасяме.

Да дойде Твоето Царство

Призоваваме Бог да установи царството си в душите на всеки един от нас. Божието царство е праведност, мир и радост.

Да бъде Твоята воля както на небето, тъй и на земята

Тук изразяваме доверието си към Бога, без да се съмняваме в любовта и мъдростта Му. Той да стори онова, което е най – добро за нас. Да стане така, както Бог желае. Всичко – и радост, и трудност да приемаме като свята Божия воля, водеща ни към спасение. Не е достатъчно само да признаем Божията воля, но най – вече да се стремим да я осъществяваме. Както ангелите на небето смирено и предано служат на Бога, така и ние да им подражаваме тук на земята. Послушанието към Божията воля ни приближава към рая.

Насъщния ни хляб дай ни днес

Дай ни всичко, което за нас е необходимо днес. Не разкош и лукс, а само необходимите неща за живота. Храна, вода, облекло, жилище са основните нужди за нашето тяло. Господ ни учи да се надяваме на Него.Той винаги се грижи за нас. В духовно отношение „насъщния хляб” е светото Тайнство Причастие, което е необходимо да приемаме по – често. Чрез него се съединяваме с Господ Исус Христос, Който ни освещава и приобщава към вечния живот и Царството на Любовта.

И прости нам дълговете ни, както и ние прощаваме на нашите длъжници

Дълговете това са нашите грехове. Всеки ден, малко или много грешим с лоши постъпки, думи, мисли и чувства.От тях ни е тежко и неспокойно. Молим обичащия ни и благ Бог да ни прости, да заличи греховете ни. Той винаги прощава, виждайки искреното ни съжаление и готовност да вървим по пътя на доброто. Необходимо е обаче, ние също да даваме прошка на всички, които са сгрешили спрямо нас. Ако им простим, Господ и на нас ще ни прости. Прошката ни изпълва с мир и радост.

И не въведи нас в изкушение, но избави ни от лукавия

Изкушението е изпит за нас какво ще изберем – добро или зло. Молим Бога да не ни дава нещо, което не е по нашите сили. Просим Неговата помощ да устоим в доброто. Лукавият означава лъжец и хитър.Това е падналият, тъмният ангел, противник на Бога. Нарича се още дявол (клеветник) . Той винаги се опитва да ни накара да извършим грях. Искаме Бог да ни защити и спаси от него. Никога да не попадаме под неговата власт.

Защото твое е царството и силата, и славата вовеки. Амин!

В края на молитвата изричаме тези думи, които се наричат славословие. Славим Небесния Отец като Велик Цар и Всемогъщ Бог, във властта на Който е нашият живот и нашето благополучие.

 

     Подготви : Протойерей Дончо Александров

Добави коментар

Вашият и-мейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *