Св. Кирил и Методий

Св. Кирил и Методий

Честват се на 11 май

Преди 1200 години в град Солун живяло благочестиво и знатно семейство. Висшият византийски военачалник Лъв и жена му Мария- българска славянка, имали седем деца. Първородният им син се казвал Методий, а най-малкият- Константин.

Методий бил войн и управител на едно от славянските княжества, подчинени на Византийската империя. Но след 10 години служба, познал житейската суета, се оттеглил в монашество на планината Олимп, където със смирение и кротост се стараел да изпълнява монашеските обети, занимавайки се с изучаването на свещените книги.

1-4 razdeli Metodij i Kiril

Константин отрано показал удивителни способности във  философията и поезията, заради което бил изпратен да учи в прочутата школа в Константинопол – Магнаурската, където получавали образованието си царските деца и синовете на византийската аристокрация. По време на следването си младежът проявил своите големи дарования. След завършването на образованието си той приел свещенически сан и бил назначен за библиотекар при храма  Св.София, но скоро след това напуснал столицата и тайно се оттеглил в манастир. По-късно бил извикан и се завърнал като преподавател по философия в Константинополското училище.

Константин се ползвал с доверието и любовта на царя и патриаршията. Мъдростта и силата на вярата му били толкова големи, че още съвсем млад той неведнъж ставал защитник на православието в споровете с еретици и неверници. Победил в спорове с иконоборците и сарацините (мюсюлманите).Животът в шумния столичен град задушавал Константин и той се преместил в манастира Полихрон при брат си Методий.

2-4 По това време византийският император приел посланици на хазарите, които молели да им бъде разяснена истинната  вяра. Царят по съвет на патриарха изпратил Константин, като най-достоен за това дело и  Константин  поел тази мисия, като взел със себе си и блажения Методий, който знаел славянски език. Просвещавайки хазарския народ с Христовата вяра, светите братя оставили на служение в хазарските земи дошлите с тях свещеници и се завърнали в Константинопол.

Скоро след това царят получил писмо от моравския княз Ростислав и славянските князе с молба да им бъде изпратен учител, който да им разясни Христовата вяра на техния славянски език.

Решено било при славяните да бъдат изпратени отново Методий и Константин. Братята усърдно се помолили Богу. И Бог, който чува молитвите на своите раби, скоро явил на Константин своята благодат и той се заел със съставянето на азбука, с която славяните да могат да изписват думите на своя роден език. глаголица

В азбуката, наречена глаголица начертанията на буквите са подчинени на обща цел. Всички са оформени така, че в тях да присъстват задължително три основни елемента- кръст, триъгълник и кръг. Кръстът е символ на християнството. Триъгълникът е символ на Светата Троица, а кръгът отразява безкрайността, вечността на Божеството. То, явило се в три образа – Бог, Син и Свети Дух – няма начало, нито край. Така първото славянско писмо „Глаголицата” с тези три основни знака-символи се явява своеобразна възхвала на Бога, Който дарява всичко на хората.

4-4Моравският княз Ростислав приел като многоценно съкровище изпратените от Константинополската църква св. братя просветители Константин и Методий. Те се установили в столицата Велеград. Създали там духовно училище, обучавали бъдещите свещеници, превеждали богослужебни книги и проповядвали на славянски. Поставено било началото на славянската литургическа служба.

Константин и Методий останали там  около три години и половина. Поради възникналите конфликти с немското духовенство те заминали за Рим да защитят делото си пред папата. По пътя си преминали през Венеция, където участвали в разгорещен диспут, в който Кирил победил привържениците на ширещата се на Запад „триезична догма“, според която Христовата вяра може да се проповядва единствено на латински, гръцки и еврейски.2.4.2

В Рим  папа Адриан II признава официално славянските книги. В римската църква Св. Марина е отслужена литургия на славянски език.

Папата сам ръкоположил нужното духовенство за създаване на автономна славянска църква, като избрал Методий за архиепископ Моравски.

В Рим Константин се разболял тежко. Малко преди смъртта си приел монашество с името Кирил и  на 14 февруари 869 г. предал Богу дух. Погребан е в базиликата Св. Климент в Рим.

Методий продължил своята проповедническа и просветна дейност сред западните славяни до смъртта си на 6 април 885 г.Техните ученици и последователи в святото дело- Климент, Наум, Ангеларий, Горазд и Сава, преследвани и прогонени от немците, били радушно приети от княз Борис I през 886 година в пределите на днешна България. 7 години по-късно князът провъзгласил сина си Симеон I за владетел и обявил Велики Преслав за новата християнска столица на България. Предполага се, че в Преславската книжовна школа към края на IХ век е съставена опростена азбука, наречена „кирилица” в чест на Свети Кирил. Старобългарският книжовен език, станал официален за държавата и църквата. Започнал небивал разцвет на книжовността и всички изкуства- време, което е наречено „Златен век на българската култура”.

кирилица

 

 

Подготви: Йоанна Калешева

Илюстрира: Цветана Векова

Добави коментар

Вашият и-мейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *