Тропар на Рождество Христово

Тропар на Рождество Христово

Скъпи деца,

Този път в рубриката, посветена  на молитвата, ще ви запозная с тропара на празника Рождество Христово. Тропар е кратко песнопение, посветено на събитието или светеца, когото  честваме.  В случая е посветен на раждането на Иисус Христос. В него ние прославяме Рождеството на Христос, с което Той донесе светлина за хората и им разкри познанието за истинския Бог.  На земята се ражда не обикновен човек, пророк или мъдрец, а Божият Син. Припомня се историята на тримата мъдреци, които се занимаваха със звездите и как видяха необикновена звезда. Тази звезда, известна като Витлеемската, ги водеше по далечен път, докато стигнаха до младенеца Христос, за да Му се поклонят и поднесат дарове. Иисус е наречен „Слънцето на правдата”. Той е носител на живота, истината и правдата. Накрая тропарът завършва с прослава на Господа.

Добре е като християни да знаем текста на тропара, защото Рождество Христово е велико събитие. 4.1Обикновено го чуваме да се пее по време на празничната литургията. Звучи най – често на църковнославянски език. Ето и текстът на тропара на български и църковнославянски:

Твоето рождество, Христе Боже наш,
озари света със светлината на познанието.
Защото в него онези, които служеха на звездите,
от звездата се научиха да се покланят на Тебе, Слънцето на правдата,
и да познават Тебе, Изтока от висините.
Господи, слава на Тебе!

Рождество Твоè, Христè Боже наш, возсия мùрови свет рàзума: в нем бо звездам служàщии звездòю учахуся Тебè клàнятися Солнцу правди, и Тебè вèдети с висотù Востòка: Господи, слава Тебè.

Подготви: Ставрофорен иконом Дончо Александров

 

Добави коментар

Вашият и-мейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *