Червените яйца

Червените яйца

716На Велики четвъртък с радост боядисваме яйца, като се подготвяме за Христовото Възкресение. Но защо точно варим и боядисваме яйца и първото винаги е в червено?

За евреите варените яйца били обичайна храна още преди Пасха. Те често си ги приготвяли и ги взимали със себе си за из път, варени по-бавно се разваляли.

В древната еврейска традиция също било прието на празници, когато отиваш при скъп или много знатен и уважаван човек, да му подариш някакъв скъп подарък. След Възкресението на Христос, неговата ученичка св.равноапостолна Мария Магдалина пропътувала много страни, за да разказва за Христовия живот, учение, Кръстната му смърт и Възкресение. Когато стигнала в Рим, отишла и при император Тиберий, за когото обаче нямала скъп подарък. Мария носела със себе си единствено яйца. Когато влязла при императора и го поздравила с думите: „Христос Воскресе!“, му поднесла и едно яйце. Много се учудил императорът на тези думи и казал: „Как е възможно да възкръсне някой от мъртвите? Това е все едно бялото яйце, което сега ми даде, изведнъж да стане червено.“ В този миг яйцето в ръцете на Тиберий станало червено и той възкликнал: „Воистину Воскресе!“.

От тази чудна среща насам и до днес преди всяка Пасха се подготвяме с червени великденски яйца и с това свидетелстваме за вярата си в Христовото възкресение, чрез което Христос победи смъртта и ни дарува живот.

Съставил : Д. Христова

Добави коментар

Вашият и-мейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *